Viorel Riceard Badea, candidat PNL Diaspora, Senatul Romaniei

miercuri, decembrie 7th, 2016 @ 11:10PM

Cum ati rezuma domnule Badea experienta pe care dumneavoastra o aveti ca si politician roman implicat in diaspora romana?

Practic eu am inceput sa lucrez cu diaspora inca din 1991 cand eram unul dintre  liderii miscarii romanesti din Romania. Era in frunte miscarea unionista pe vremea aceea. In anul 1998 m-am angajat la Parlamentul Romaniei, consilier la comisia de cultura. Aici am inceput sa lucrez si pe zona internationala a relatiei cu romanii de pretutindeni iar in anul 1999 la initiativa mea si cu acceptul fostului presedinte Emil Constantinescu am hotarat sa infiintam Departamentul Romanilor de Pretutindeni.

Acest departament a fost condus de mine ca secretar de stat iar una dintre conditiile pe care i le-am propus fostului presedinte ca sa preiau functia de consilier de stat in acest departament a fost ca in departament sa nu includem oameni din partidele politice. A fost de acord cu mine si toti membrii departamentului din vremea aceea au fost lideri ai miscarii studentesti din Romania. Am condus departamentul timp de 2 ani dupa care odata cu schimbarea guvernului cand a venit la putere guvernul Nastase am ramas consilier al aceluiasi department pana in 2006, cand m-am retras pentru o perioada de 2 ani dupa care domnul presedinte Teodor Stolojan mi-a sugerat daca sunt de acord sa candidez pentru o pozitie de senator in Parlamentul Romaniei pentru ca atunci pentru prima oara s-a decis ca romanii sa fie reprezentati si in Parlamentul Romaniei.

Atunci mi-am castigat si primul mandat cu un scor destul de lejer dupa care am candidat pentru al doilea mandat  in anul 2012 pe care l-am castigat de asemenea de pe locul 1.

In afara de Parlamentul Romanilor de Pretutindeni infiintat la initiativa mea , tot la initiativa mea s-a infiintat si  prima Comisie a Romanilor de Pretutindeni din Parlamentul Romaniei pe care am condus-o ca presedinte din 2010 pana in 2012. Aceasta este experienta institutionala care de fapt a inceput ca un hobby, ca o pasiune pe care am avut-o pentru romanii de pretutindeni dar mai cu seama pentru romanii din jurul Romaniei pe vremea aceea in anii ’90.

In 25 de ani ati asistat la o schimbare dramatica a diasporei romane. Cum vedeti situatia romanilor din strainatate la finalul anului 2016 ?

Nu asa cum mi-as dori eu. In primul rand reprezentarea romanilor in institutiile statului este in continuare foarte deficitara si eu asta as pune-o in principal pe seama faptului ca multi dintre reprezentantii autoritatilor romane nu inteleg nici la ora aceasta ca natiunea romana nu trebuie impartita in doua: cei din tara si cei dinafara. Ar trebui sa avem o abordare globala, o abordare care sa se fixeze in special pe dimensiunea identitara  a romanilor de pretutindeni. Noi in special in perioadele de campanile electorale nu mai prididim sa spunem cat de importanti sunt romanii de pretutindeni,  cat de mult conteaza ei pentru Romania, dar in perioadele dintre campanile electorale foarte multe dintre proiectele pentru diaspora pur si simplu nu sunt adoptate de Parlamentul Romaniei.

Eu ma refer numai la competenta parlamentara. Eu as vedea putin altfel lucrurile din punctul meu de vedere. De asta si in discutiile pe care le-am avut in cadrul partidului am spus ca este absolut necesar ca daca vrem sa schimbam ceva in modul in care statul roman abordeaza relatia cu romanii de pretutindeni este necesar sa ne gandim la o reformare a institutiilor care se ocupa de romanii de pretutindeni.

Daca sunteti atenta veti vedea ca in majoritatea institutiilor statului roman exista cate o codita, exista cate o sectie, un department, ceva care are legatura cu romanii de pretutindeni. In mod normal toate acestea ar trebui aduse la un loc, ar trebui stabilita odata pentru totodeauna o strategie pe care sa nu o propuna un singur partid, ci o strategie care se fie formatata in urma unui dialog politic intre toate partidele romanesti cu proiecte multinationale, proiecte care sa fie sustinute de orice guvern indiferent de culoarea sa politica. In momentul in care ajungem la un asemenea dialog, la o astfel de abordare eu zic ca vom reusi sa facem sa se aseze lucrurile asa cum trebuie in ceea ce priveste situatia dintre institutiile statului roman si comunitatile de romani de pretutindeni.

Care sunt problemele care vi s-au adus la cunostinta acum cand dvs practic faceti un tur al Europei ?

Pai sunt cam aceleasi probleme dintotdeauna. Eu in turul Europei,in campanie electorala sunt de 8 ani in permanenta pentru ca eu calatoresc mereu in comunitatile de romani. Problemele sunt in mare parte aceleasi. Ele evident s-au mai agravat, in special in tarile din partea de Sud a Europei: Italia Spania care traverseaza o perioda de criza  destul de profunda.S unt multi romani care déjà migreaza de aici in Irlanda,Geramania, Autria s.a.m.d.  Problemele pe care le au ei sunt probleme de munca, sunt probleme pe care le au pe palierul educational. De exemplu sunt familii de romani care vor sa revina in tara. Copiii sunt undeva in clasa a IV-a si a V-a. In momentul in care ei se inscriu la scolile din Romanianu pot sa faca fata la programele scolare de acolo pentru ca multi dintre ei invatand in scolile din strainatate nu stiu sa scrie si sa citeasca in limba romana, ei stiu sa vorbeasca limba romana, dar nu stiu sa scrie si sa citeasca. Statul roman ar trebui sa se activeze iarasi foarte bine pe palierul acesta, la Institutul Limbii Romane care deruleaza  programe pentru invatarea limbii romane, notiuni de istorie , cultura si geografie. Ar trebui sa upgradeze aceste programe. Exista multe probleme legate de relatia pe care o au romanii de aici cu consulatele cu misiunile diplomatice. Nu mai vorbesc de taxele consulare. Ma refer in special la modul in care sunt deserviti romanii de catre personalul consulatului, acest personal fiind de multe ori insuficient si aflat in imposibilitatea de a oferi servicii la un nivel civilizat. Sunt foarte multe probleme dupa cum se vede doar in Europa Centrala, nu mai vorbesc de Basarabia. Nu stiu daca noi, statul roman, suntem pregatiti sa facem fata viitorului romanilor care traiesc in Republica Moldova

Ati mentionat taxele consulare, iar in ceea  ce priveste taxele consulare punctele dumveavoastra de vedere au starnit controverse in presa online. Explicati-ne  de ce ati sustinut marirea unor taxe consulare.

Da. Este adevarat a fost o neintelegere care a fost ulterior promovata cu o foarte mare voiosie de mai multi adversari politici ai mei in mediul online in special. S-a discutat de doua tipuri de taxe consulare: taxe de consulare ordinare, taxe care se aplica atunci cand ai nevoie de un certificat de nastere, de o procura, s.a.m.d., care sunt taxe  enorme. Proiectul acestor taxe a fost lansat la vremea respectiva de o echipa de parlamentari din PSD iar pe de alta parte exista taxele de urgenta. Care este diferenta dintre aceste taxe? Prima categorie a taxelor dupa ce sunt platite de catre romanii care traiesc in strainatate se varsa integral la bugetul de stat si se pierd pe tot felul de cheltuieli bugetare interne in Romania. Partea a doua a taxelor, si  anume taxele de urgenta pe care eu am solicitat sa le upgradam dar numai cu 5-6 Euro sunt taxele care raman la dispozitia consulatelor pentru a putea optimiza serviciile oferite romanilor de pretutindeni. Si in ce se regasesc ele? In infiintarea de noi consulate, in angajarea de personal pe langa consulatele romanesti, personal care deserveste membrii comunitatii. O parte din aceste taxe se pot varsa si in fondul  de urgenta aflat la dispozitia consulatului pentru a putea sa-i ajute pe romanii care fie vor sa se intoarca pentru ca au o problema grava si atunci au nevoie sa fie sprijiniti de consulat, fie se pot regasi intr-un sprijin pe care consulatul il poate acorda romanilor in cazul in care un membru al familiei decedeaza si are nevoie de repatriere. Deci abordarea mea a fost una in interesul romanilor care traiesc in strainatate, pentru ca aceste taxe de urgenta raman pentru a putea fi folosite exclusiv in interesul lor. Nu se varsa la bugetul de stat. Aceasta este explicatia si de aceea eu am intervenit si am solicitat acest lucru.

Referindu-ne la situatia romanilor din Marea Britanie, daca veti fi ales senator veti fi senator pentru romanii din Marea Britanie in perioada Brexitului. Cu ce o sa veniti in intampinarea comunitatii de romani avand in vedere ca ne vor astepta vremuri complicate ?

Acum sincer sa fiu urmarind ultimele evolutii din Marea Britanie nu mai este asa de sigur nici cu Brexitul. Stiti cum se spune, nici Brexitul nu mai e ce era in urma cu cateva luni. Se pare ca autoritatile de la Londra isi dau seama ca sunt pe cale sa savarseasca o greseala majora si atunci incearca sa gaseasca tot felul de subterfugii pentru a bloca acest proiect. In cazul in care totusi acest proiect se va intampla romanii nu vor fi singuri. Nu sunt singuri nici acum desi au existat unele derapaje pe care noi le monitorizam permanent. Eu de la referendumul din data de 23 iunie pana acum am fost de 3 ori in Marea Britanie si am discutat cu membri ai comunitatii si in Bristol, si la Londra, si in Birmingham. Am discutat despre ceea ce putem noi, statul roman, sa facem pentru romanii din Marea Britanie, pentru ca statul roman nu se poate implica de unul singur si direct in aceasta chestiune. Vom avea un reprezentant in cadrul unei comisii europene de negociere cu Marea Britanie, un reprezentant care va avea pe lista lui de prioritati situatia comunitatii romanilor din Marea Britanie si protejarea acestei comunitati de romani. Dar repet, asta se va realiza intr-o echipa completa a Uniunii Europene. Noi nu vom fi singuri acolo, va exista o intreaga echipa in care Romania va avea un reprezentant care se va pregati pentru eventualele masuri pe care le va lua guvernul de la Londra. In momentul in care parlamentul britanic va lua decizia finala, Marea Britanie va trebui sa aiba o serie de negocieri cu comunitatea europeana, iar un punct important in aceste negocieri este legat de libera circulatie si de modul in care comunitatile europene din Marea Britanie isi vor pastra statutul de rezident.

Cum vedeti dvs comunitatea romanilor din Marea Britanie? Va intreb acest lucru deoarece de multe ori in discursul oficial pe care Romania il are, Romania continua sa se refere la elitele pe care le avem in Mare Britanie, facand abstractie de faptul ca majoritatea romanilor din Marea Britanie sunt muncitori. Dvs cum vedeti comunitate?

Pai asa cum vedem si comunitatea din Europa. Elitele formeaza o proportie de cel mult 10%. Marea majoritate, cum spuneti si dvs. sunt oameni simpli care au plecat de acasa pentru un trai mai bun. Elitele in buna parte au plecat pentru a castiga mai mult. Medicii de exemplu au plecat de la un salariu extrem de mic in Romania la un salariu de 5-6000 Euro. O mare parte din romanii care traiesc in Marea Britanie sunt oameni simpli, oameni plecati din Satu Mare, Maramures, Suceava s.a.m.d. care au incercat sa isi formeze aici o viata familiala civilizata si sa traiasca in bunastare. Orientarea mea si procentual si obiectiv este in special catre comunitatea de romani care are probleme. Eu ma deplasez in Marea Britanie pentru a discuta in special cu cei care au probleme, pentru a gasi impreuna o solutie. Prin tot ceea ce fac incerc pe de alta parte sa ii promovez pe romanii care au reusit, deoarece ei pot sa devina modele pentru comunitatile romanesti din care provin. Am sugerat multor politicieni romani sa coboare la firul ierbii pe cat este posibil pentru ca acolo avem problemele cele mai mari. Este important saramanem in contact permanent cu varfurile, profesionistii romani putand sa asiste Romania prin consultare. Ceea ce ma intereseaza pe mine cand merg in comunitati este in primul rand sa ma raportez la problemele pe care le au romanii la firul ierbii.

Vedem pe lista candidatilor pentru diaspora in cadrul acestei campanii multe nume noi, persoane noi care nu au fost implicate in politica romaneasca, care spun ca vor sa fie altfel, sa aduca cu ei o schimbare in  politica romaneasca. Cum vedeti dvs aceste schimbari?

Eu cred ca daca vrei cu adevarat sa aduci o schimbare politica, trebuie sa fi in politica. Eu daca vreau sa aduc o schimbare in fotbal, trebuie sa intru sa joc, ca altfel schimbarea din tribune nu pot sa o aduc. Si tocmai din acest motiv eu as prefera sa discut cu oamenii care au cat de cat o experienta politica, iar pentru a ajunge sa performezi in politica, ca in orice alt domeniu trebuie sa ai multa cazuistica. Nu mai vorbesc de faptul ca este necesar sa ai caracter, este necesar sa ai ceva smerenie, este necesar sa fi fost deja acolo in mijlocul oamenilor, si sa aduci schimbari din mijlocul lor pentru ca doar asa le poti intelege preocuparile si ingrijorarile zilei de maine. Este necesar sa faci o practica in politica pentru ca nu poti sa fi medic chirurg dupa ce ai iesit de pe bancile scolii. Sa ne intelegem, acestea sunt lucruri de la sine intelese. In momentul in care ai trecut toate aceste trepte si in momentul in care ai crescut ca o paine care se coace la foc mic, nu la foc mare, pentru ca daca o faci la foc mare coaja e frumoasa dar miezul clisadeci in momentul in care ai parcurs niste trepte este bine sa te implici la un nivel superior. Daca va uitati la capetele de lista, pe capetele de lista sunt oameni care au experienta, au expertiza politica. Eu am o expertiza politica, cred ca am cea mai vasta expertiza politica in relatia cu romanii de pretutindeni din cate exista in Romania. Practic ma ocup de chestia asta, v-am spus din ’91 pana in ’99 neinstitutional, si din ’99 institutional, am infiintat institutii in Romania pentru romanii de pretutindeni.  Avem pe listele pentru diaspora oameni politici care sunt din diaspora. Am incercat sa venim cu o formula pur politica de oameni care traiesc in special in afara Romaniei pe care noi sa-i crestem dar sa-i crestem in mediul politic, in mediul parlamentar, pentru ca ulterior ei sa ne ia  locul.

Doamna Irimie eu consider ca un adevarat lider politic este cel care se inconjoara de oameni care si maine ii pot lua locul. Nu trebuie sa te inconjori de oameni care sa dea din cap, cum dadea catelusul pe care il puneam in spatele Daciei lui tataie in perioada lui Ceausescu. Trebuie sa te inconjori de oameni care sa iti ia locul. Sa nu te sperii ca cineva te va da la o parte. Nu! Mai mult decat atat tu sa le creezi premisele ca ei sa te poata inlocui. Eu cred ca asta este o adevarata reforma politica si eu cred ca aici este nevoie sa facem schimbari in viata politica din Romania. Trebuie sa crestem noi insine oameni care intr-o buna zi sa ne poata lua locul.

Cristina Irimie

Sursa: Romani.co.uk

Posted by
Categories: Comunicate de Presa
Tags: , , , , , , ,

No comments yet. Be the first!
Leave a Reply

On The Campaign Trail

Check the dates and see when we're in your town!
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!