Pe cine aleg senator in diaspora?

marți, decembrie 6th, 2016 @ 10:02PM

Alegeri parlamentare 2016, candidaţii Diaspora

În prezent, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral este de aproximativ 18,9 milioane, conform datelor de pe site-ul AEP. Registrul electoral reprezintă o bază de date centralizată în care sunt înregistrate și actualizate datele de identificare ale tuturor cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.

Cu cine “defilează” cele mai importante partide

Lista PNL pentru Camera Deputaţilor este deschisă de Mihai Voicu (deputat, preşedinte PNL Sector 1; a fost preşedintele comisiei parlamentare de elaborare a legilor electorale), urmat de Alexandru Barbăroşie (preşedintele unui consiliu raional din Republica Moldova), Marius-Ionel Ioan, Gabriel Săvulescu, Angela Aramă – supleant, Valentin Făgărăşian – supleant. La Senat vor candida Viorel Badea (în prezent senator de diaspora), Mihai Petre Sabailă, Antonio Nyerjak – supleant, Amelia Maria Bichiş – supleant.

PSD deschide lista pentru Camera Deputaţilor cu Veaceslav Şaramet (român din Republica Moldova, medic dentist), urmat de Cătălin Şerbu, Liliana Laban, Smaranda Vornicu Shalit, Lilla Debelka şi Maria Stoian Musteaţă. Pentru Senat, formaţiunea politică îi promovează pe Marius Vili Sârbu, Marian Văduva, Armand Schor şi Daniela Popescu.

USR deschide lista pentru Camera Deputaţilor cu Manuel Costescu (până miercuri, secretar de stat în Ministerul Economiei), urmat de Nicolae Daniel Popescu, Irina Galupa, Anca Sawaia, Adela Miron şi Larisa Stancu. Lista partidului pentru Senat îi propune pe Radu Mihail, Cerasella Ponta, Emanuel Stoica şi Bogdan Marius Ion.

ALDE îi promovează pentru Camera Deputaţilor pe Aurelian Mihai (deputat), Erich-Eduard Mocanu Gollent, Tudor-Bogdan Rogin, Robert-Iulian Hristea, Ciprian-Adrian Duculescu şi Bogdan-Claudiu Borandă. În lista pentru Senat a ALDE se regăsesc Corneliu Raduta, Zvetlana Ileana Preoteasa, Nicolae Pungă şi Lidia Mârşanu.

Lista propusă de PMP pentru Camera Deputaţilor cuprinde patru persoane: Constantin Codreanu (Republica Moldova, preşedintele Blocului Unităţii Naţionale), Doru Petru Coliu, Dănuţ Frângu şi Sorin Cozma. Pentru Senat, lista formaţiunii politice este deschisă de Daniel Ţecu (preşedintele FADERE), urmat de Doru Liviu Dendiu (fost jurnalist).

Peste 400 de secţii de votare

Românii care se află în străinătate şi nu vor vota prin corespondenţă vor putea să-şi exercite dreptul de a-şi desemna noii aleşi din Camera Deputaţilor şi Senat în secţiile de votare, ca până acum. Potrivit hotnews.ro, Ministerul de Externe propune înfiinţarea în afara ţării a 417 secţii de votare, ceea ce înseamnă cu 111 secţii de votare mai mult decât la alegerile parlamentare din 2012 şi cu 123 de secţii de votare mai mult decât la alegerile prezidenţiale din 2014. Dintre cele 417 secţii de votare propuse, 193 secţii de votare vor fi organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, 217 secţii de votare reprezintă propuneri motivate ale MAE, iar şapte secţii de votare vor fi organizate la solicitarea a cel puţin 100 de cetăţeni români care s-au înscris în Registrul electoral până la data de 14 septembrie 2016.

Cele mai multe secţii de votare sunt propuse a fi organizate în Italia (73 de secţii, faţă de cele 51 secţii organizate în contextul alegerilor prezidenţiale din anul 2014 şi 56 de secţii organizate în contextul alegerilor parlamentare din 2012), Spania (53 de secţii de votare), Republica Moldova (35 de secţii de votare) şi Germania (15 secţii de votare).

Viorel Badea – CRAIOVA: Senator, Parlamentul României, circumscripţia 43 Străinătate Vicepreşedinte al Comisiei românilor de pretutindeni Membru al Comisiei pentru Politică Externă.

S-a remarcat prin afirmația „am făcut referire strict la necesitatea de majorare a taxelor consulare de urgenţă, taxe care sunt folosite exclusiv în Consulate pentru îmbunătăţirea serviciilor consulare, plata cheltuielilor de transport ai cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite şi fără resurse financiare şi ai copiilor fără tutelă, precum și pentru plata cheltuielilor de repatriere a cetăţenilor români, decedaţi pe teritoriul statelor de reşedinţă, pentru care familia nu poate suporta costurile de repatriere şi nu există posibilitatea înhumării sau incinerării, în statul în care a survenit decesul, deci direct în interesul membrilor comunităţii. ”

Iată mesajul acestuia:

Viorel Badea
Viorel Badea

„Ce aș putea să vă spun este să țină cont, în primul rând, de persoanele care îi vor reprezenta, să nu se lase mânați de tot felul de promisiuni deșarte și să înțeleagă că diaspora nu este o chestie de încercări pentru tot felul de personaje care, până acum, nu au făcut efectiv nimic pentru comunitățile de români din lume.”

Romanii aflaţi în afara ţării care doresc să-şi exercite dreptul de vot, pe data de 11 decembrie, dar care nu sunt familiarizaţi cu procedurile de peste hotare, pot consulta “Ghidul alegătorului român din străinătate”, pentru o mai bună informare. Documentul, elaborat de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru a veni în sprijinul românilor de peste hotare, poate fi accesat on-line, pe site-ul instituţiei – www.roaep.ro. Ghidul oferă răspunsuri, pe înţelesul tuturor, la toate întrebările şi explică fiecare pas pe care cetăţenii români, care se află în afara ţării, trebuie să-l facă pentru a-şi alege deputaţii şi senatorii.

CLICK AICI pentru a accesa GHIDUL complet

Consultaţi site-ul Ministerului de Externe, pentru a afla informaţii utile

Cei de peste hotare interesaţi de alegerile parlamentare care se vor desfăşura în diaspora pot consulta site-ul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), www.mae.ro, care are o întreagă secţiune dedicată scrutinului ce se va desfăşura odată cu cel din ţară. Pe pagina web a ministerului sunt publicate informaţii atât privind componenţa Biroului Electoral de Circumscripţie nr. 43 (Diaspora), cât şi decizii ale acestui organism, anunţuri, machete ale buletinelor de vot, dar şi alte informaţii utile pentru orice român dornic să voteze şi să fie la curent cu procesul electoral din diaspora.

Posted by
Categories: Comunicate de Presa
Tags: , , , , ,

No comments yet. Be the first!
Leave a Reply

On The Campaign Trail

Check the dates and see when we're in your town!
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!