Senatorii români îi scriu secretarului general al SUA J.Kerry după declarațiile ambasadorului Pettit

duminică, noiembrie 13th, 2016 @ 8:49AM

În lipsa unei reacţii a Departamentului de Stat al SUA, rezultă că James D. Pettit a exprimat poziţia oficială a Statelor Unite ale Americii cu privire la relaţiile dintre Republica Moldova şi România, sugerează senatorul român Viorel Badea într-o scrisoare oficială, adresată secretarului de stat al SUA, John Kerry. Senatorul a precizat că afirmaţiile lui Pettit au stârnit „un val de controvese” pe ambele maluri ale Prutului.

În scrisoare, Badea mai menționează că prin declarațiile ambasadorului Pettit din 27 august atunci când a fost marcată Ziua Independenței Republicii Moldova și-a permis să facă aprecieri privind identitatea națională și limba vorbită atât în România cât și în Republica Moldova, lucru care este absolut nepotrivit chiar și pentru ambasadorul SUA și poate fi interpretat ca „discriminatoriu și ofensiv”. 

În scrisoare oficialul român mai precizează că, Din nefericire românii care au luat act de declarațiile ambasadorului SUA nu pot să nu vadă cu amărăciune cum ambasadorul american are o poziție asemănătoare cu diplomația rusă, care de asemenea, le dă lecții cetățenilor din Republica Moldova despre limba vorbită, denumirea acesteia, despre manualele școlare de istorie și despre denumirea acestora și despre cum să interpreteze aceștia legăturile istorice cu România”

Viorel Badea mai menționează că ambasadorul american s-a exprimat într-un mod confuz și despre relația bilaterală dintre România și Republica Moldova, un aspect care nu este de comptența sa, „În ce privește posibila unire, fuziune a celor două state, conforma actului final de la Helsinki, la care a aderat și SUA, este o chestiune ce ține de autodeterminarea poporului român și nu este la latitudinea ambasadorului unui stat terț, fie el și SUAsă facă asemenea aprecieri. 

Senatorul se mai referă și la faptul că James D. Pettit, prin declarațiile sale, s-ar fi amestecat „grosolan” și „neinspirat” în campania electorală a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 30 octombrie, pentru că în această campanie mai mulți candidați se vor orienta pe discursuri identitare, de identificare națională și de orientare geopolitică. În acestă ordine de idei Badea aduce drept exemplu electorala din 2014 atunci când candidatul pro-rus a militat pentru Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Euroasiatică și a benficiat de sprijinul fățiș al Federației Ruse. „În vederea alegerilor prezindebțiale din 30.10.2016, discursul acestui candidat se bazează pe discursul identitar, mai precis pe identitatea moldovenească, deosebită de cea românească și opusă acesteai, conform teoriilor staliniste. Afirmațiile ambasadorului SUA nu fac decât să-l încurajeze pe candidatul Federațieie Ruse, care deja s-a transformat în apărărtorul ambasadorului american și cere și celorlalți ambasadori occidentali să de-a semenea declarații, menite să justoifice discrsul său electoral”.

Sursa: Deschide.md

Posted by
Categories: Stiri

No comments yet. Be the first!
Leave a Reply

On The Campaign Trail

Check the dates and see when we're in your town!
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!